Fallprevention

De flesta fallolyckor sker i hemmet, ofta på helt plan mark. Med rätt kunskap och enkla förebyggande åtgärder går många fall att undvika. Här hittar du råd och tips som kan minska risken för att du eller någon i din närhet ska falla.

Ett stort hälsoproblem – men mycket går att förebygga

Fallolyckor är ett av våra största folkhälsoproblem. Även fall utan fysiska skador kan få stora konsekvenser, eftersom rädslan för att falla igen ofta leder till att personen undviker aktiviteter – något som i sin tur påverkar både självständighet och livskvalitet.

Varje år läggs omkring 70 000 personer in på sjukhus på grund av fall, och för äldre personer är fall den vanligaste orsaken till både skador och inläggningar. Närmare 1 000 personer över 65 år avlider årligen till följd av fallolyckor.

Vanliga skador och konsekvenser

Skador efter fall varierar, men höftfrakturer, skallskador samt frakturer på rygg, handleder och armar är vanliga. Dessa skador kräver ofta lång rehabilitering och kan påverka livskvaliteten under lång tid. Även när kroppen inte skadas uppstår ofta oro och rädsla – något som i sig kan leda till isolering och minskat välmående.

När en äldre person skadar sig i ett fall ökar också behovet av vård, omsorg och stöd. Ett brutet höftben eller lårben kan till exempel göra det svårt att röra sig och klara vardagen på egen hand.

Vem riskerar att falla?

Alla kan drabbas av fallolyckor, men risken ökar med stigande ålder. Det beror bland annat på:

  • nedsatt balans, gångförmåga och muskelstyrka

  • försämrad syn

  • sjukdom eller viss medicinering

  • faktorer i miljön, som dålig belysning, hala golv, lösa mattor eller trösklar

  • undernäring eller låg fysisk aktivitet

Träning ger trygghet

Att hålla sig fysiskt aktiv är ett av de mest effektiva sätten att förebygga fall. Träning stärker både muskler och balans och gör kroppen mer motståndskraftig om ett fall ändå skulle inträffa.

Film från Svenska judoförbundet där man berättar hur man genom judo kan lära sig att ramla på rätt sätt.

Vilhelmina Judoklubb är med i projektet Judo4Balance och erbjuder träning i falltrygghet för äldre. Läs mer och hitta kontaktuppgifter på vilhelminajudo.se.

Fler tips om fallprevention

Gå på riskjakt – råd för att minska fallrisker i ditt hem

Att ramla när du blir äldre – 1177

Hjälpmedel i hemmet – 1177

Olika hjälpmedel och hur du får dem – 1177


Socialstyrelsens broschyr om att förhindra fallolyckor. Klicka på bilden eller länken för att öppna broschyren som PDF.

Uppdaterad den 17 april 2025