Socialtjänstens verksamhetsområden och Framtid 2.0

Socialtjänstens verksamhetsområden genomgår just nu ett förändringsarbete inom ramen för Framtid 2.0. Syftet är att framtidssäkra verksamheten genom att ta till vara på digitala lösningar och smarta arbetssätt – som både stärker personalens arbetsmiljö och skapar trygghet för brukarna.

Vad ingår under socialtjänstens verksamhetsområden?

  • Äldreomsorg
  • LSS-omsorg
  • Individ- och familjeomsorg (IFO)
  • Socialpsykiatri

Teknik som stöd i vardagen

Inom hemtjänsten används idag flera digitala verktyg som på olika sätt förenklar arbetsdagen. Det handlar bland annat om:

  • Digitala lås med mobilapp – ökar säkerheten och effektiviserar vid många dagliga besök.
  • Läkemedelsrobotar – hjälper brukare att ta sin medicin i rätt tid och avlastar personalens administrativa arbete.
  • GPS-klockor, trygghetslarm och rörelselarm – möjliggör bättre uppföljning och säkerhet.
  • Planerings- och dokumentationsappar – personalen ser sina dagliga scheman i mobilen och checkar in hos brukarna direkt i appen.


Lill-Britt Edman tillsammans med hennes läkemedelsrobot.

Brukarna upplever att tekniken gör dem mer självständiga, lite längre än vad de kanske hade varit annars, och personalen lyfter att det skapar bättre struktur och minskar stress. Samtidigt betonas att det inte är en lösning som passar alla – arbetssätten måste alltid anpassas efter brukarnas individuella behov.

Tellus-teamet håller koll på lås och larm


Anette Jonsson, Lillemor Jonsson och Alexander Solomon ingår i arbetsgruppen Tellus på hemtjänsten.

I hemtjänstens arbetsgrupper finns ett särskilt ansvarsteam, Tellus, som arbetar med installation, uppföljning och batteribyten för digitala lås och larm. Genom tydlig fördelning av uppgifter skapas både kompetens och trygghet i hanteringen av ny teknik.

– Vi ser en tydlig skillnad när det gäller dörrlarmen, de underlättar mycket i vårt arbete och leder till färre fel, berättar Lillemor Jonsson på hemtjänsten.

Nya rutiner och smart planering

Även planeringsverktygen utvecklas. En schemaläggningsrobot används för att planera insatserna, vilket sparar både tid och resurser genom att automatisera moment som tidigare utfördes manuellt. Körjournaler hanteras via ett digitalt system som gör det möjligt att följa fordonen i realtid, något som också är ett krav från Skatteverket.

– Det har blivit enklare att hålla koll, men det finns fortfarande system eller moment som kan förbättras ytterligare. Det är ett pågående arbete, menar personalen på hemtjänstens kansli.

En digital framtid på brukarnas villkor

Flera nya initiativ, som till exempel digital nattillsyn, diskuteras och kan komma att prövas i framtiden. Målet är att alltid utgå från brukarnas behov – och att tekniken ska vara ett stöd, inte ett krav.

Som vägledning i det fortsatta utvecklingsarbetet använder vi Sveriges Kommuner och Regioners (SKR) digitala basnivå för socialtjänsten.

Uppdaterad den 22 april 2025

Kontakta kommunen

Telefon:
0940-140 00 (växel)

E-post:
info(at)vilhelmina.se

Telefontider:
08.00-16.00

Besökstider:
08.00-16.00

Klämdagar samt dag före helgdag 08.00-12.00

Besöksadress:
Torget 6
912 81 Vilhelmina