
Kommunens tjänstepersoner och Framtid 2.0
Kommunens verksamheter inom Allmänna utskottet ställer om och framtidssäkrar sig genom digitala lösningar, smarta arbetssätt och ökad samverkan. Målet är att möta nya krav, stärka arbetsmiljön och skapa hållbara tjänster för våra invånare.
Vad ingår under Allmänna utskottets verksamheter?
- IT-enheten
- Ekonomienheten
- Personalenheten
- Kommunkansliet
- Samhällsbyggnadsenheten
- Utvecklingsenheten
- Räddningstjänsten
- Måltidsservice
Digitalisering i praktiken
Flera verksamheter har tagit viktiga steg de senaste åren för att effektivisera sina arbetssätt genom teknik och digitala hjälpmedel:
Sensorer och IoT
Inom måltidsservice har olika typer av sensorer installerats för att optimera energianvändning och matsvinn. Det gör arbetet mer hållbart, både miljömässigt och ekonomiskt sett.
Sensorer är billiga och kan mäta allt från temperaturer till vattennivåer.
Robotisering
Personalenheten har implementerat robotiserade processer för lönehantering och schemaläggning. Det frigör tid från administrativa uppgifter och minskar risken för fel.
Över hundra e-tjänster
Vår e-tjänstesamordnare utvecklar löpande nya e-tjänster utifrån verksamheternas behov för att förenkla ärendehantering, både för kommunens medarbetare och invånare.
AI och smart planering
I flera verksamheter används idag digitala planeringsverktyg och generativ AI som stöd för att effektivisera och kvalitetssäkra arbetet.
Ständig utveckling och lärande
Digitaliseringen går snabbt framåt. För att hänga med i utvecklingen har kommunen en digitaliseringsgrupp som, utöver att utforska och implementera ny teknik, också arrangerar utbildningar för medarbatare så som de uppskattade digitaliseringsdagarna.
Kristoffer Hedberg från digitaliseringsgruppen berättar om generativ AI och tal till text-teknik på digitaliseringsdagen.
– Det bästa med dagar som denna är att man får inspiration. Det kanske inte handlar om stora saker som revolutionerar hela kommunen imorgon, även om vissa saker faktiskt är rätt stora, men många bäckar små. Man får tips och idéer som på ett eller annat sätt kan underlätta ens egen vardag, säger en besökare från den senaste digitaliseringsdagen.
Tekniken ska stötta och inte styra
Medarbetarna lyfter att digitalisering ger bättre struktur, minskar stress och höjer kvaliteten på deras arbete. Samtidigt betonas vikten av att nya lösningar införs med eftertanke:
– Vissa lösningar fungerar klockrent direkt, andra behöver vi anpassa efter hur vi faktiskt jobbar här i Vilhelmina. Och det är självklart viktigt att följa de regelverk och riktlinjer som gäller för tekniken i fråga, säger en medarbetare på IT-enheten.
Precis som i andra verksamheter är det viktigt att tekniken ska stötta och inte styra vårt arbete. Vår kompetens, erfarenhet och lokala förankring är fortsatt viktiga för att vi ska lyckas framtidssäkra vår kommun.